joi, 7 aprilie 2011

Despre psihologie si psihologi part. II

In partea a 2-a as incepe sa va povestesc cum de am ales eu sa devin licentiat in psihologie. In primul rand nu am  afirmat niciodata ca sunt sau ca am  fost psiholog. Eu am ales aceasta facultate in detrimentul celei de actorie, pentru ca era mai usor sa intru, am ales aceasta facultate ca pe o dezvoltare persoanala, am ales aceasta facultate ca sa inteleg mai bine ce s-a intamplat cu mine, ce se intampla cu mine si cu cei din jur, am ales aceasta facultate ca sa inteleg oamenii si sa imi dau seama de ce aleg ei anumite situatii sau cum s-a ajuns la anumite situatii, am ales pe scurt aceasta facultate pentru a-mi maturiza personalitatea. Facultatea de psihologie, chiar m-a ajutat, chiar m-a dezvoltat in cei 5 ani, in care am studiat omul. Numele psihologie, vine din greaca, psyche insemna suflet, logos insemna teorie(grecia antica), deci teoria sufletului. psihologia are zeci de ramuri, psihologia muncii, a copilului, grupurilor, organizationala, cuplului, economica, educatiei si multe, multe altele. Psihologia insemna tot ceea ce insemna om si daca ne lasam imaginatia sa curga, insemna chiar mai mult decat om. Psihologia nu este deloc limitata si chiar este extrem de vasta. Totul pentru ca are relatii stranse cu celelalte stiinte umane: filosofie, sociologie, neurologie si multe altele. Psihologie dupa parerea mea este o stiinta indiscutabil, insa o stiinta discutabila. Tot ceea ce tine de om este discutabil, nimic nu este batut in cuie, ca in stiintele exacte. De aici pot afirma ca psihologia insemna mai mult decat o stiinta, psihologia insemna o lume noua pe care o descoperi din ce in ce mai mult cu cat afli mai multe. O lume in care iti dai seama cat de putine stiai despre cum functioneaza lumea si viata, o lume in care iti dai seama cat de putine stii, cu cat afli mai mult. O lume in care afli ca pentru a fi bun trebuie sa mergi pe un domeniu, domeniul care iti place cel mai mult, domeniul care te valorizeaza cel mai mult, domeniul care intradevar se oglindeste cu dorintele si veleitatile tale. Desi sunt o persoana polivalenta, imi dau seama ca de fapt din multitudinea de lucruri care stiu sa le fac, imi dau seama ca nu stiu de fapt sa fac nimic bun cu adevarat. Cine stie cat mai multe pe domenii rasfirate, de fapt nu stie nimic in niciun domeniu. Pentru ca un domeniu este atat de infinit incat, dapaseste puterea unui singur om de aprofundare. Psihologia nu insemna doar teorie, insemna experienta, insemna feeling.
Continuare in part. a III-a....

Despre psihologie si psihologi part. I

In ultimii ani, din ce in ce mai multi studenti au fost licentiati in psihologie. O multime de universitati particulare sau de stat au facultatea de psihologie, datorita preferintelor tot mai multor studenti, facultatea de psihologie are din ce in ce mai mult succes si deci cautare. Fie ca multi dintre ei se inscriu doar ca au nevoie de o diploma, pentru a primi o promovare in compania lor si deci un salariu cu cateva procente mai ridicat, fie ca vor sa faca o facultate, ca asa e la moda, fie ca inglobeaza sau nu cele mai de sus si aleg pentru a se dezvolta personal. Cel mai ideal caz este atunci cand simti ca ai deprinderi pentru a fi psiholog, cand iti place psihologia, cand ai cunostinte despre aceasta stiinta chiar inainte de admitere, cand vrei sa ai o cariera stralucita in acest domeniu si cand te pregatesti intocmai.
Sa revin, sa spunem ca exista in tara o medie de 10 universitati care au facultatea de psihologie, aceasta este divizata in general in doua parti, la zi si la frecventa redusa sau invatamant la distanta si asa mai departe. Sa spunem ca la forma de zi se inscriu si sunt acceptati 200 de studenti si ca in general la formele de invatamant cu forma redusa sunt mai multi ca la cele de zi, sa spunem 400 de studenti. Aceste date care le spun, sunt minime. In anul 2009, la universitatea in care eu am activat inscrisi activ aprox. 15000 de studenti(anul I, II, III zi si invatamant la distanta si 4 mastere in psihologie). La un calcul simplu vedem ca anual se inscriu 600 de studenti la zi si id, nu stiu exact cate facultati de psihologie sunt in Romania, de aceea am luat numarul sigur de 10 facultati. Asta insemna 600 de studenti inscrisi ori 10 universitati care au aceasta facultate insemna 6000 de studenti inscrisi pe an. In timpul celor 3 ani se intampla multe in viata omului si imi voi imagina ca jumatatea abandoneaza, insa cu o probabilitate ridicata 3000 de studenti sunt licentiati in psihologie pe an. Cred ca doar Universitatea Spiru Haret, datorita taxelor reduse si usurinta promovarii, se apropie de aceasta cifra pe an, in toate centrele teritoriale.
continuare partea a II-a.....

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...