joi, 15 mai 2014

America este un experiment.

America este un experiment (dupa parerea mea).
Desi nu America a inventat capitalismul, el se simte din prima clipa in SUA. America nu este ca in filme; insa cu ajutorul filmelor au creat o imagine despre SUA; o imagine care, de ce sa nu recunoastem, vinde.

America are problemele ei ca orice tara din lume. Perfectiunea nu exista!

V-am spus intr-o postare anterioara ca America nu este o tara libera. Fiecare natie are dreptul sa iti respecte religia, obiceiurile, traditiile si cultura. ATAT! Au reguli pentru orice si oricine. De aici cred eu si viata superficiala pe care o duc majoritatea americanilor.

America este o tara imensa si superba. Ti-ar trebui o viata pentru a o vedea cu adevarat pe toata. Odata ce ai vazut-o iti ocupa un loc in suflet. Daca faci mai mult decat sa o vizitezi, inveti foarte multe chestiuni pe care le poti aplica in viata ta. Americanii nu sunt atat de liberi in gandire pe cat am crede, au multe prejudecati. Desi doar amerindienii sunt americani getbeget, cei nascuti acolo inconstient sau constient au o problema cu imigranti; un imigrant nu va fi privit ca unul de-al lor (poate unde unii imigranti o duc mai bine ca bastinasii). Dar de la inceput vezi ca existenta lor este ingreunata de alt element: homofobia. "Fagot"(Poponarule) este una dintre cele mai suparatoare jigniri. Homosexualitatea este agreata legal, prin urmare cuplurile gay se pot casatori in SUA. Dupa atentatele din septembrie 2001, cam singura modalitate sa-ti iei un Green Card permanent (dreptul de-a locui in SUA permanent, fara drept de vot) este casatoria cu un cetatean american sau cu un statut permanent de sedere in SUA.

In Statele Unite platesti taxe direct proportional cu venitul pe care il ai intr-un an. Cu cat castigi mai mult, cu atat platesti mai mult. Un an fiscal este intre 01.04 si 31.03, iar daca dupa calculele oficiale cu cele ale contabilului tau, se observa  ca ai platit prea mult (casa proprietate persoana, masina, munca) statul iti ramburseaza diferenta (Return TAX). Aceste taxe nu contin asigurare medicala. Asigurarea medicala este facultativa si exista zeci de tipuri de asigurari medicale. Foarte multi americani nu au asigurare medicala pentru ca nu isi mai permit dupa ce platesc taxele sa traieasca daca mai plateasc si asigurarea medicala (care in general sunt scumpe).  In caz de urgenta esti salvat, iar dupa aceea primeste factura exorbitanta pentru ajutorul medical primit. Facturile acestea se mai pot si negocia, iar daca nu esti asigurat, platesti din buzunar. Si in cazul in care esti full asigurat, poti sa te trezesti ca, compania de asigurari nu vrea sa acopere factura. SUA are printre cele mai bune servicii medicale din lume, mai ales cele in caz de urgenta. Serviciile sunt foarte scumpe in SUA, insa compenseaza cu pretul hranei, combustibilului si ale produselor in general. Multe produse fiind la jumatate de pret fata de Romania (cu taxele incluse), insa totodata calitatea lor nu mi se pare una de top. Majoritatea produselor pe care le gasesti in SUA sunt fabricate in China, iar cand gasesti ceva facut in SUA, nu ai cum sa nu observi ca este facut in SUA pentru ca scrie imens "Made in USA".
Daca vorbim despre Leasingul care te ajuta sa-ti iei o masina noua pe o perioada de trei ani cu limita de km (mile), platesti o rata lunara de 299$ pentru un Cadillac ELR 2014 si o asigurare lunara de 1000$. Asigurarea se plateste in functie de varsta soferului, de istoricul (daca a luat amenzi de orice fel) si daca asigurarea este pe persoana sau pe vehicul. La sfarsitul celor trei ani inapoiezi masina fara o zgarietura, iar daca ai mers mai multi km (mile) decat era in acord platesti diferenta de km (mile) per km (mila). Acea masina este vanduta mai departe tot in sistem de rate (cu un alt sistem de leasing de pana la 7 ani)  sau numerar la un pret mai mic. Toate masinile sunt automate si full option. Americanii sunt diferiti cand vine vorba de a cumpara un produs, asta pentru ca America este una din cele mai mari piete de desfacere; pentru ca ei sunt in alta emisfera ca mentalitate. Clientul este client si daca este un boschetar, si trebuie convins sa cumpere acel produs. Poate si pentru ca atunci cand ai cea mai mare economie din lume iti permiti sa faci pretul. Americanii au cele mai lungi retele de cai ferate si drumuri din lume. Sunt cei mai mari consumatori de energie, petrol, cafea, apa si multe altele. Americanii detin mai multe masini, telefoane, frigidere, televizoare si altele ca orice alt popor.
Nici in domeniul turismului nu stau prea rau. Incaseaza dublu decat Franta, aflata pe locul doi. Totusi am auzit ceva americani spunandu-mi ca si-ar dori, dar este prea scump sa viziteze Europa. Puterea Euro, mai scump ca Dolarul si cu preturi mai mari ca in SUA, fac ceva de vis pentru multi americani.
Dupa minimum zece ani de platit taxe, poti primi o pensie minima de 600$; atat fiind si ajutorul social. Daca ai pana in 10.000$ pe an venituri, esti asigurat medical de catre stat. De aceea negrii din getou, au o asigurare medicala mai buna decat cei care muncesc. Toate aceste pentru a tine crimininalitatea scazuta. Totul are un pret; America este pe primul loc in ceea ce priveste rata criminalitati si a divortului. Saracia si sistemul care duce la robotizarea populatiei duce la criminalitate, iar capitalismul (axarea exagerata pe chestiuni financiare) si legile care spun ca femeia are intotdeauna dreptate au dus la aceasta rata a divortului. Da, ati auzit bine, femeia are intotdeauna dreptate. Ea in caz de divort ii ia tot barbatului cu care a convietuit. Am intalnit pe santiere astfel de barbati care au luat-o de la capat in viata. Va voi povesti despre ei intr-o postare ulterioara.
Capitalismul a facut ca sa ai propria locuinta un vis. Multi de cand se nasc si pana cand mor stau in chirie.
Exista magazine in care vezi doar lucratori de peste 50 de ani. Un astfel de magazin este Marshalls. Munca ii tine tineri. Atunci cand ai o chirie, banii nu prea iti ajung si trebuie sa muncesti si daca ai 70 de ani. Am vazut persoane de peste 70 de ani care dirijau traficul in fiecare dimineata in New York City. In America se munceste, nu ca in Romania. Esti platit pe ora pentru a-ti da din viata o ora. Nu ai voie sa vorbesti la telefon sau sa ai alte activitati care nu produc pentru seful tau. In metrou este ceva normal sa vezi oameni ca dorm si 7 din 10, pana la ora 11 a  diminetii, au o cafea in mana. Mi-am dat seama ca se munceste mult din primele clipe cand le am vazut cearcanele. Insa aici nu cred ca am vorbit despre americani. Americanii sunt tot timpul relaxati, fac totul in stilul lor.

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...