sâmbătă, 7 februarie 2015

Somnul

"Ai o viata si pe asta o dormi!" De cate ori nu am auzit, fiecare dintre noi, aceasta afirmatie?! Insa dupa parerea mea, fara somn nu prea mai ai o viata! Va spune asta cineva care a pierdut peste 2000 de nopti din cele 10.400 traite!
Somn este foarte important din mai multe puncte de vedere. Principalul fiind ceea ce avem noi cu totii in comun: Fericirea!

Somnul este intr-o stransa legatura cu hrana. Mai putina hrana, mai mult somn; mai putin somn, mai multa hrana. Corpul este casa noastra pentru o viata, cum avem grija de el, asa ne avem.
Educatia copiilor pentru a alege o viata sanatoasa mi se pare esentiala. Fericirea este strans legata de cum te simti in pielea ta!
Ce am observat la mine este ca daca mananc bine dimineata, mi se mai face foame la pranz, iar seara mananc putin si prin urmare adorm ca un prunc devreme (9-10). Daca dimineata  sar peste micul dejun cu ajutorul unei cafele, la pranz nu pot sa7 mananc foarte mult, dar seara as manca incontinuu. Din cauza hranei bogate in calorii, pentru care corpul incepe sa lucreze ca la uzina producand energie. Simtim o stare de somnolenta, insa somnul nu isi intra in drepturi. Adormim foarte tarziu, iar daca a doua zi trebuie sa ne trezim de dimineata, abia ne trezim si toata ziua suntem irascibili si ne simtim obositi. Daca putem sa dormim pana ne trezim in mod natural, ne trezim aproape de pranz. Senzatia de foame va fi simta peste ore, pentru ca am mancat seara foarte mult. Desi in prima faza ne simtim odihniti, cam cascam in timpul zilei (ficatul trimite semnale). Dar programul nostru s-a dezechilibrat, prin trezitul tarziu si prin masa copioasa de seara, adormim doar tarziu.
Adormind tarziu, creierul nu mai elibereaza substantele fericirii (serotonina), iar a doua zi vedem lucrurile mai pesimist. Ai pierdut o noapte, incepi sa te simti singur incat nu iti mai vine sa te bagi la somn. Atunci cand mancam bine dimineata si adormim intre 9-10, ne trezim plini de viata si cu speranta in viitor. Ceea ce mancam este foarte important, cu cat alimentele sunt mai greoaie organismului, cu atat ne simtim mai greoi si fara vlaga. Carnea este cea care in general este greoaie. Insa anumite carnuri si in anumite combinatii, este chiar sanatoasa!
Eu de exemplu NU mananc: carne de porc,mezeluri, carne de miel, sosuri (maioneza, ketchup etc.), prajeli, carnati, patiserie, unt, margarina, branza topita, otet, ulei de floarea soarelui si altele.
Prefer sa mananc: Salate de toate felurile, supe, ciorbe, ulei de masline, lamaie, carne de vita, carne de curcan, peste, legume, fructe si altele.

Contemporan, la nivel mondial, suntem foarte depresivi si stresati, fata de alte vremuri. Cred ca somnul joaca un rol important in combaterea acestor stari de nefericire. Insa cand stai la serviciu (cu tot cu drum) 12h si cand ai tot felul de responsabilitati acasa si cand ai si tu o viata si vrei sa simti sa traiesti, nu iti ajunge timpul fizic pentru a ajunge in pat la cel tarziu ora 22:00. Nu am vazut niciunde atatia oameni dormind in metrou la un loc, cum am vazut la New York. Era o normalitate! Asta spune multe!

Sunt multe cauze din care nu putem dormi. Stresul (gandurile) nu ne lasa creierul sa intre in starea de veghe. Daca aceste insomnii sunt prezente o perioada indelungata, ele prevestesc o tulburare psihica.
Va recomand sa incercati sa dormiti oricare ar fi starea de spirit! Doar asa puteti ajuta organismul si creierul sa nu trimita mesaje false si sa exalueze corect ceea ce s-a intamplat peste zi in corpul nostru. Odata cu aceasta vom incepe sa ne simtim si mai bine. Starile de singuratate si tristete vin si din cauza ca te bagi la somn din ce in ce mai tarziu. Ai intrat intr-un cerc vicios si iti este din ce in ce mai greu sa iesi din el. Iti trebuie un program prin care sa reintri in normalitate. Activitatea omoara gandurile!
In sesiune, am auzit multi colegi ca invata noaptea pentru ca cica este mai liniste. Eu sunt de parere ca doar printr-un somn echilibrat, acumulam cat mai fidel informatia. Somnul ne ajuta sa fim si mai destepti! Daca trebuie sa dormi foarte mult pentru a te simti odihnit (12h in medie), este posibil ca un organ sa aiba dereglari (glanda tiroida).

Ca orice in viata, nimic nu trebuie sa fie la extreme! Totul trebuie sa fie intr-un echilibru, dupa parerea mea. 

Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...