miercuri, 18 februarie 2015

Proasta crestere

Educatie partea a II-a.

Sunt de parere ca educatia este un intreg ansamblu: de la stilul de viata pana la tonalitatea vocii. Insa, in aceasta postarea, voi dori sa strabat caracteristicile care evidentiaza proasta crestere.

Mentalitatea, comportamentul, atitudinea si principiile (daca este cazul) fac parte din caracterul fiecarui individ. Vom vedea ca ele sunt in stransa legatura cu proasta crestere. Caracterul unei persoane se defineste in primii 21 de ani de viata. Dupa aceea, el se poate doar slefui, esenta ramanand aceeasi (dar cu vointa si resurse pe masura, orice e posibil). Prin modelele pe care le are si prin educatia pe care o primeste, isi exerseaza acest ansamblu complex. De aceea este si greu de schimbat ceva acolo, pentru ca el a fost exersat si exersat. Cand cineva are un caracter indoielnic, il are pe toate planurile. Mai devreme sau mai tarziu exista gesturi/comportamente care tradeaza un caracter indoielnic.

Am observat cand vine vorba despre un individ prost-crescut, ca se evidentiaza din prima clipa atitudinea. Vorba aceea romaneasca: "Prostul nu e prost destul, pana nu e si fudul!" Mojicul are o atitudine de om important, plin de el si cum nimeni altu' nu e (imfumurat, trufas, arogant, imfumurat)! De aici pleaca un intreg comportament: daca cineva ii atrage atentia in orice privinta sau pur si simplu ii face o recomanadre, se supara si devine agresiv. Cum va spuneam in postarea Sinceritatea, el doreste prin aceasta atitudine sa compenseze tocmai multitudinea de lipsuri. Insa aceasta compensare fara o baza solida, duce catre proasta crestere si chiar catre penibil.

Cand esti marlan (impertinent), esti si inflexibil la evolutie, la nou si cunoastere in general. El are impresia ca stie tot. Il auzi: "M-ai descurcat tu pana acum?" Este foarte curios de vietile altora si tine mereu sa-si exprime parerea in acest sens. Il plictisesti daca vrei sa-l ajuti sa inteleaga cele mai simple reguli de gramatica. Ti-o taie spunand ca nu are timp in general pentru asemenea chestiune inutila.

Nerusinatul are incredere in el, nu gluma. Nimeni nu mai este ca el! Este plin de convingeri si tine sa le impartaseasca la fiecare pas (gandindu-le cu voce tare). Ii place sa fie laudat si reactioneaza foarte agresiv daca i se pare ca altcineva nu l-a respectat pe deplin.

Tine sa epateze tot timpul. Bineinteles ca se concentreaza pe ce se vede. Isi ia mereu ultimul telefon (chiar daca ar putea cu banii aia sa-si puna dintii lipsa), il vezi cu haine stralucitoare si cu bijuterii, cu multe bijuterii. Deci nu are bun simt cand vine vorba despre vestimentatie (are cel mai frumos trening), accesorii sau trai in general. Mitocanul iubeste "luxul" si face orice sa fie cu "lumea buna". Deci nu exista modestie de nicio culoare! Isi afiseaza ostentativ lucrurile de "valoare". Doreste sa isi arate bunastarea cu orice chip (desi de cele mai multe ori nu e cazul) prin desele gratare cu ceafa de porc.

Este conflictual, vorbeste tare si injura mai tot timpul. Nu il intereseaza ca poate ii deranjeaza pe ceilalti, important este sa sa simta bine. Oriunde merge, este ca la el acasa. Si de la cat acru in gat a adunat, scuipa foarte des.

Acest personaj des intalnit pe meleagurile capitalei, are mult exercitiu  pentru a obtine mereu ceva. Si cand spun ceva, spun ORICE. Grosolanii sunt corupti!

Cel prost-crescut nu prea se cunoaste prea bine si de aceea emite mereu mesaje vagi. Nu respecta ceea ce spune, nu inapoieaza ceea ce imprumuta si niciodata nu te poti baza pe el. Mecanismele lui de aparare functioneaza ca intr-o uzina. Mereu este altcineva de vina si de aceea lucrurile sunt cum sunt. Daca iti ceri drepturile sau ce-i al tau, este foarte deranjat ca iti permiti sa-l deranjezi. El ii jigneste pe toti, critica si "demoleaza". Odraslele invata inca de la inceputuri ca toti ceilalti sunt niste distrusi. Dispretul este o trasatura comuna a badaranilor. Unui necioplit totul i se cuvine si toata lumea trebuie sa ii stea la dispozitie.

El uziteaza de minciuna pentru a fi in centrul atentiei si pentru a se simti important. Cand este pe teritoriul lui, simte nevoia sa exagereze cu ifosele. Singurul lui principiu este sa nu aiba nici un principiu. El are o mentalitate axata pe nevoile bazale. Banii sunt cei care ii dau cea mai mare satisfactie; si in detrimentul activitatilor de dezvoltare persoanala, investeste mult timp pentru a face bani. Ar fi in stare sa faca orice pentru bani.
Primitivul este cam lacom, zgarcit, rau si se hraneste din nenorocirile altora. Cand  se intampla sa ofere ceva ce nu ii mai trebuie, asteapta recunostinta. Daca aceasta nu este pe masura asteptarilor, scoate ochii multa vreme celui in cauza (asa ca mai bine te lipsesti).  Tot timpul e pus pe pacalit, folosindu-se de ocaua mica. Daca face un serviciu cuiva, face in asa fel incat sa primeasca inzecit ulterior.

Pare imposibil ca o persoana sa indeplineasca toate aceste criterii de proasta crestere?!


Cate sedinte sunt necesare pentru a indeparta un tatuaj?

CATE SEDINTE SUNT NECESARE PENTRU A INDEPARTA UN TATUAJ? Publicat de 23 iunie 2020 de  catalinmovileanu Salutare, Dupa pret, prima intrebare...